• header-logo
    Adres :

    Gölbaşı / ANKARA

  • header-logo
    Yardım :

    Gölbaşı / ANKARA

  • header-logo
    Çalışma Saatlerimiz :

    Pazartesi-Cuma : 09:00 - 18:00

Sosyal medya ve E-ticaret

Sosyal medya ve E-ticaret

Sosyal Medya Nedir? 

Sosyal medya ve e ticaret ünümüzde teknolojinin hızla gelişmesi ile birlikte iletişim araçlarımız da aynı hızla değişiklik göstermiştir. Artık sadece telefon kullanmak yerine insanlarla sosyal medya platformları üzerinden haberleşebiliyor, yazışabiliyor, fotoğraf ve videolarımızı paylaşabiliyoruz.Özetlemek gerekirse sosyal medya için hayatımızı kolaylaştıran, hızlandıran bir eş zamanlı bilgi paylaşım platformu diyebiliriz. 

Sosyal medya oldukça geniş bir kavramdır ve birden fazla tanımı yapılabilir. Örneğin;bir iletişim aracı,bir yayın platformu ya da bir sektör. Geleneksel medya ile arasındaki en önemli fark ise haber kaynağının bizzat kullanıcıların kendisi olmasıdır.Bir doğa olayını,bir magazin haberini,ticari bir işletmeyle ilgili olumlu veya olumsuz yorumları ilk ağızdan ve anlık olarak öğrenme imkanını bize sunmuştur. 

E-ticaret nedir? 

E-ticaret bir ürün veya hizmet satışının,online olarak çeşitli ödeme yöntemleriyle gerçekleştirilmesidir. Çevrimiçi ticaret olarak da tanımlanabilir. Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler ve yeni girişimciler için oldukça uygun bir ticaret şeklidir. 

İşletmeler için e-ticaretin bir çok faydası bulunmaktadır.E-ticaret sitelerinin kurulum maliyetleri, fiziki mağazalara göre oldukça uygundur.Alışveriş süresini de kısalttığı için önemli ölçüde zaman tasarrufu sağlamaktadır.Ayrıca işletmeler ürün veya hizmet bilgilerini müşterilerine çok daha kapsamlı bir şekilde sunabilirler. 

 

Sosyal Medyanın E-ticaret Üzerindeki Etkileri 

Sosyal medya  ve e ticaret platformlarının ticarette kullanılmaya başlanması diğer pazarlama kanallarını aşağıya çekmiştir.Sosyal medyayı yeni müşteri kazanmak için kullanan işletmeler gün geçtikçe artış göstermiştir. 

Sosyal medyanın e-ticaret firmaları üzerindeki en büyük etkisi marka bilinirliği sağlamasıdır.Bunun dışındaki bir olumlu etkisi de; pazarlama maliyetini ciddi oranda düşürmesidir.Ürün veya hizmet bilgileri sosyal medyada kolaylıkla paylaşılır ve viral pazarlama adını verdiğimiz ağızdan ağıza pazarlama ile satışa ulaşılır. En önemli etkilerinden birisi de hedef kitleye reklamlar aracılığıyla kolay ulaşım sağlanmasıdır. 

 

Türkiye’de Sosyal Medyanın E-ticaret Üzerindeki Etkileri Nelerdir? 

Türkiye’de e-ticaret hacmi önlenemez bir hızla büyümekte ve gelişmektedir.Her alanda yaşanan dijital dönüşüme toplum ve bireyler gibi,büyük ve küçük işletmeler de kaçınılmaz bir şekilde dahil olmaktadır.Tüketiciler ise kendi hayatlarını kolaylaştırmak için yeni teknolojilere ve dijital araçlara yönelmektedir. 

Türkiye’deki sosyal medya kullanıcıları gün içerisinde ortalama 7 saatlerini internette geçirmektedirler.Bu da e-ticaret yapan işletmelerin sosyal medya hesabı kullanmalarını,sosyal medya ağları üzerinden hedef kitleye reklam yayınlamalarını zorunlu kılmaktadır.Sosyal medya kullanımında ülkemizdeki en popüler sosyal ağların başında Facebook ve Youtube gelmektedir.Bunların dışında son yıllarda Instagram üzerinden ürün ve hizmet pazarlaması hızla artmıştır ve işletmeler bu görsel ağırlıklı sosyal ağı,tanıtım ve satış için başarıyla kullanmaktadırlar. 

Türkiye’de E-ticaret Davranışları 

Son verilere göre Türkiye’de her dört kişiden biri online olarak alışveriş yapmayı tercih ediyor.İstanbul Bilişim’in verilerine göre E-ticaret sektörü Türkiye’de 42.2 milyarlık büyüklüğe ulaşmıştır ve en çok satın alınan kategori ise teknolojik ürünlerdir.Bu kategoride ise akıllı telefonlar ön plandadır.Teknoloji ürünlerine en çok ilgi gösteren şehir İstanbuldur.Onu Ankara ve İzmir takip etmektedir. 

*Tüketiciler en çok giyim,yemek siparişi,seyahat,elektronik kategorilerinde işlem yapmak üzere e-ticaret sitelerini ziyaret etmektedirler. 

*Türk tüketiciler arasında sosyal ağlar üzerinden ürün inceleme ve satın alma davranışı giderek artış göstermektedir. 

*Tüketici ziyaretlerinin %70’tan fazla mobil kanallar üzerinden gerçekleşmektedir. 

*Türkiyede kullanıcılar yaptıkları e-ticaret harcamalarının %70’lik kısmını kredi kartı ile ödemeyi tercih ederlerken,%12’lik bir oranla ödemelerini nakit olarak yapmaktadırlar.Bu yüzden işletmelerin kredi kartı ile ödeme seçeneğini kullanıcılara sunması büyük önem taşımaktadır. 

E-ticarette En Sık Yapılan Hatalar 

*Eksik ürün içeriği 

*Stokta olmayan ürünlerin gösterilmesi 

*Kargo bilgisinin yetersiz olması 

*Eksik iletişim bilgisi 

*Karışıödeme sayfası 

  • Sosyal Medyada Paylaş :